HomeNewsCompetitionsLiveStatisticsInstructionHistoryEntryServicesLinksWeb-TV
                 
                       
 
History

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis

Meer dan 2000 jaar geleden werden aan de oevers van de Zuid-Chinese rivieren vruchtbaarheidsrituelen plaats. Rondom de vijfde dag van de vijfde maand waren vaak veel ziektes en daardoor veel doden te betreuren. Men dacht vroeger dat ze dit konden verslaan door een object van aanbidding aan te wijzen: de draak. De draak wordt gebruikt als symbool om rivieren en zeeën te verslaan en wolken en regen te overheersen. Door races te houden met ‘drakenboten’ dacht men dat ze de draken konden ontwaken. Zo zouden de draken hen kunnen helpen om het te laten regenen. Regen was namelijk nodig voor voorspoed. Belangrijk detail: Tijdens de races werden menselijke offers niet gespaard, als een peddelaar of zelfs een heel team in het water viel dan kwam er geen hulp. Er werd geloofd dat je nooit mocht ingrijpen bij iets wat ‘tegen de wil van de goden’ zou zijn…

Dit is een manier hoe de races en het festival zijn ontstaan. Er gaat echter ook een ander verhaal over de drakenbootraces…en dat is de sage van Qu Yuan:

In de vierde eeuw voor Christus was Qu Yuan een tijdje minister in het Koninkrijk Chu. Hij was een zeer geliefd man die trouw en toegewijd aan zijn koning. Qu Yuan wilde zijn land rust en vrede brengen terwijl de Koninklijke familie alleen maar aan het feesten, eten en drinken waren. Zij namen alleen beslissingen die voor hen zelf gunstig uitkwamen. Geen enkel voorstel van Qu Yuan werd overgenomen door het hof. Niet veel later werd hij dan ook uit zijn ambt ontslagen en zelfs verbannen uit het land. Overmand door verdriet schreef hij over hoeveel van zijn land en volk hield en dat het land zo geen toekomst zou hebben. Na het zien van alle vernietigingen die daarop plaats vonden in zijn oude land liep hij daarop de rivier in met een grote steen en verdronk zichzelf. Op de vijfde dag van de vijfde maand…

Zijn dierbaren en aanhangers racete tevergeefs in boten naar hem toe om hem te redden. Daarbij sloegen ze op trommels en gingen met peddels door het water zodat de waterdraken niet bij hem in de buurt kwamen. Toen bleek dat hij niet meer te redden was, strooide zijn dierbaren rijst in het water zodat zijn ziel niet hongerig zou worden. Toen verscheen de geest van Qu Yuan die vertelde dat de rijst opgegeten was door een rivierdraak, hij vroeg daarop of zijn aanhangers de rijst wilde verpakken in pakketjes met fel gekleurde linten.

De sterfdag van Qu Yuan wordt nu gezien als een feestdag ter ere van een enorm toegewijd en vaderlandslievende persoon. Deze feestdag wordt ook wel het Duanwu-feest genoemd.

 Drakenbootfestival

Wat er ook geloofd wordt; de drakenbootraces (en daarmee het Drakenbootfestival) zijn nog steeds erg populair. Straten worden versierd, toeschouwers verdringen zich aan de oevers van de rivieren en ook ver buiten de landsgrenzen worden teams samengesteld. Je kunt het zo stellen: drakenbootraces zijn voor Chinezen wat voetbal is voor Hollanders! Inmiddels worden overal ter wedstrijden en kampioenschappen gehouden maar alleen in China komen er tradities bij: drakendansen, ontwaken van de draken, veel shows en ter afsluiting natuurlijk het in ruste brengen van de draak. Daarom heet het in China ook het Drakenbootfestival.